Monday, July 27, 2009

--no more good luck--

Assalamualaikum wbt.
'Good luck' adalah lafaz biasa yang diucapkan oleh seseorang kepada seseorang yang akan berhadapan situasi samada peperiksaan, temuduga atau apa-apa sahaja yang melibatkan penilaian prestasi diri.

'Luck' atau nasib merupakan faktor luaran yang menyumbang kepada kejayaan atau kegagalan seseorang. Faktor luaran adalah tidak tetap dan akan berubah mengikut keadaan dan nasib kita juga. Namun, adakah kita mampu menentukan nasib kita sendiri? Allah berfirman, maksudnya:
Mereka menjawab: "Kami mendapat nasib yang malang, disebabkan kamu dan orang-orang yang besertamu". Saleh berkata: "Nasibmu ada pada sisi Allah, (bukan kami yang menjadi sebab), tetapi kamu kaum yang diuji"(27:47)
Sedar atau tidak, nasib dan takdir kita telah ditetapkan oleh Allah swt. Sejak kita masih dalam rahim ibu yang mengandungkan kita. Perkara ini ada dinyatakan oleh junjungan besar kita,
Sesungguhnya setiap orang di kalangan kamu dihimpunkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari berupa air mani, kemudian menjadi segumpal darah selama tempoh yang sama, kemudian menjadi seketul daging selama tempoh yang sama, kemudian dikirimkan kepadanya seorang malaikat lalu dia menghembuskan padanya ruh dan dia diperintahkan dengan 4 kalimat; iaitu supaya menulis rezekinya, ajalnya, amalannya dan adakah dia celaka atau bahagia.................
(hadis ke-4 daripada hadits arba'in).

Namun, adakah ini bermakna kita perlu hanya menyerahkan perjalanan hidup kita kepada nasib memandangkan segalanya telah ditetapkan dan ditentukan?

Jawapannya, TIDAK. Allah ada berfirman, mafhumnya
Bagi manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tak ada yang dapat menolaknya; dan sekali-kali tak ada pelindung bagi mereka selain Dia. (13:11)
Ayat ini jelas menunjukkan Allah tidak akan mengubah nasib seseorang melainkan seseorang itu berusaha untuk mengubahnya. Namun, ini tidak bermakna semua nasib kita boleh diubah walau sedaya mana kita berusaha. Contohnya, seperti yang dinyatakan dalam penyataan hadits di atas, rezeki, ajal, amal perbuatan kita dan kesudahan hidup kita, samada bahagia atau sengsara telah ditetapkan sejak azali lagi. Bukankah Allah itu Maha Mengetahui (2:30)?

Kembali juga kepada konteks rukun Iman yang kita telah pelajari seusai tadika. Rukun yang ke -6, beriman kepada Qada' dan Qadar.

Maka, apakah keadaan yang mampu kita ubah?

Kita tidak tahu apakah kesudahan hidup kita sehinggalah tibanya saat itu. Maka, perjalanan yang kita lalui untuk sampai ke saat itu (yakni penyudahan hidup kita) adalah memerlukan sikap KEBERUSAHAAN agar kita mendapat penyudahan yang baik. Itulah keadaan yang boleh kita ubah berdasarkan keinginan kita samada untuk berubah ke arah yang lebih baik, kekal dengan prestasi atau menjadi yang sebaliknya.

Harus diingatkan juga bahawasanya KITA mempunyai pilihan untuk melakukan atau tidak sesuatu perkara tersebut seperti yang dinyatakan dalam firman Allah:
maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya,
sesungguhnya beruntunglah orang yang menyucikan jiwa itu,
dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya. (91:8-10)
Segala perbuatan kita, adalah petunjuk dan gerak hati yang diilhamkan oleh Allah, namun kita mempunyai pilihan untuk melakukan atau tidak melakukannya.

Mungkin ada yang berkata, mengapa perlu berusaha, jika ia telah ditetapkan?
Dan barang siapa yang menghendaki kehidupan akhirat dan berusaha ke arah itu dengan sungguh-sungguh sedang ia adalah mukmin, maka mereka itu adalah orang-orang yang usahanya dibalas dengan baik. (17:19)
Sesungguhnya hari kiamat itu akan datang Aku merahasiakan (waktunya) agar supaya tiap-tiap diri itu dibalas dengan apa yang ia usahakan.(20:15)
Kembali kepada konteks 'good luck'. Saya rasa, ucapan itu tidak sesuai dijadikan perangsang kepada seseorang yang menghadapi peperiksaan atau seumpamanya. Dalam konteks saikologi, 'luck' adalah faktor luaran yang menyebabkan seseorang kurang berusaha dan akan menyalahkan nasib sekiranya tidak cemerlang.

Bukankah kata-kata yang baik adalah doa?

Wallahua'lam

A journey. Overcoming fear and welcoming the unknown.