Friday, January 29, 2010

niat kita
Assalamualaikum wbt.

Baca pernyataan di bawah. Kemudian, jawab soalan-soalan berdasarkan penyataan tersebut:

XX adalah pelajar tingkatan lima dan bakal menduduki SPM pada tahun ini. Pada setiap hari, XX berjalan kaki ke sekolah bersama rakan-rakan. Jarak sekolah dari rumah XX adalah agak jauh dan mengambil masa hampir 30 minit.

1. Adakah XX ke sekolah kerana patuh arahan ibu bapanya?
2. Kenapa XX perlu ke sekolah?
3. Kenapa XX sanggup berjalan kaki selama 30 minit ke sekolah setiap hari?

***

Soalan-soalan tersebut jelasnya adalah bersifat subjektif. Kita mungkin membuat tanggapan yang berlainan kerana maklumat yang terhad diberikan. Pokoknya, jawapan yang betul hanya boleh dijawab oleh XX. Ini kerana, NIAT xx tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Begitu juga dengan kita.

Bicara perihal nawaitu

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.

*Hadis ini diriwayat oleh dua orang Imam Ahli Hadis; Abu Abdullah Muhammad ibn Ismail ibn
Ibrahim ibn al-Mughirah ibn Barzirbah al-Bukhari dan Abu al-Husain Muslim ibn al-Hajjaj ibn Muslim al-Qusyairie al-Naisaburi dalam kitab sahih mereka berdua yang merupakan antara kitab yang paling sahih

Intisari hadis:

1. Sesuatu perbuatan atau amalan bergantung kepada niat pelaku.
2. Niat membezakan tujuan sesuatu amalan itu dilakukan. Contohnya, niat membezakan sesuatu amalan itu dilakukan sebagai ibadah atau sekadar taqlid/adat.
3. Amalan yang kecil boleh menjadi besar denagn niat dan sebaliknya. Contohnya, bersedekah dengan wang yang besar dengan tujuan mendapat hebahan media dan sebaliknya.

XX dan kita

Andaikan XX adalah diri kita sendiri. Jika kita pergi ke sekolah semata-mata untuk mematuhi arahan ibu bapa, maka ibu bapa akan menyayangi kita kerana kita patuh arahan mereka. Andai kata kita ke sekolah kerana Allah dan Rasul, maka kita akan mendapat keredaan Allah dan Rasul dan pada yang sama keredaan ibu bapa.
Andai kata kita sanggup berjalan kaki selam 30 minit hanya sekadar untuk berjumpa dan bermain-main dengan kawan-kawan di sekolah, maka kita akan mendapat keseronokan tersebut semata-mata.
Andai kata pula kita sanggup berjalan kaki selama itu kerana inginkan keredaanNya dan memenuhi keperluan menuntut ilmu, maka pahala dan imu akan mampu kita raih pada masa yang sama.

Imam-imam Syafi'i,Maliki dan Hanbali mewaibkan niat itu dalam segala amalan, baik yang berupa wasilah yakni perantaraan seperti wudhu', tayammum dan mandi wajib, atau dalam amalan yang berupa maqshad (tujuan) seperti shalat, puasa, zakat, haji dan umrah. Tetapi imam Hanafi hanya mewajibkan adanya niat itu dalam amalan yang berupa maqshad atau tujuan saja sedang dalam amalan yang berupa wasilah atau perantaraan tidak diwajibkan dan sudah dianggap sah (Riyadhus Salihin, m/s 9)

Ikhlas dalam beribadah
Allah Ta'ala berfirman:
"Dan tidaklah mereka itu diperintahkan melainkan supaya sama menyembah Allah, dengan tulus ikhlas menjalankan agama untuk-Nya semata-mata, berdiri turus dan menegakkan shalat serta menunaikan zakat dan yang sedemikian itulah agama yang benar." (al-Bayyinah: 5)
Ikhlas sesuatu yang tidak dapat diukur. Ikhlas sangat dititikberatkan dalam beribadah kerana ia berkaitrapat dengan niat kita. Ada sebilangan orang, ''saya nak berubah, tapi perasaan ikhlas tak dapat lagi''. Ikhlas tak akan datang jika kita tidak menginginkannya dan kita perlu mungkin perlu memaksa diri untuk ikhlas sebelum ia lahir dengan sendirinya.

Analoginya, ibu bapa kita mengajar dan adakalanya memaksa kita makan nasi semasa kita kecil. Pada awalnya, kita ada menolak dan tidak mahu makan. Lama-kelamaan, kita tidak perlu dipaksa dengan kebiasaan tersebut. Samalah dengan perasaan ikhlas. Paksa diri dan Insyaallah, ia akan datang dengan sendirinya.
Dari Aisyah radhiallahu 'anha, berkata: Nabi s.a.w. bersabda: "Tidak ada hijrah
setelah pembebasan - Makkah, tetapi yang ada ialah jihad dan niat. Maka dari itu, apabila engkau semua diminta untuk keluar - oleh imam untuk berjihad, - maka keluarlah – yakni berangkatlah." (Muttafaq 'alaih)

See full size image
Allahua'lam

Monday, January 25, 2010

making a good impression

Assalamualaikum wbt.

Some tips ;)

1. Find out about personal constructs of the person you want to impress and demonstrate these specific traits.
eg: Your lecturer only wants to deal with hardworking students, thus become a hardworking student is important to impress him and gets his attention.

2. You will only need to imply that you have one or two positive traits because other similar traits will be assumed.
eg: I believe that people who are friendly who are friendly are also generous, but people who are cold are also stingy.

3. Make-up? fancy clothes? hmm..

4. Avoid any indication of negative traits as these may undo your previous positive traits.
eg: Clyn is viewed negatively because she is described as dull, even though all other descriptions about her are very positive.

5. Present your best traits at the start and end of a meeting with the person that you would like to impress.
Ahmad is described as intelligent, caring, impulsive and hardworking. People make a judgement based on the first word (it captures attention) on the list and the last word (it's still in people memory).

6. Impression involves cognitive process, which means it is unconscious and automatic.

(adaptasi dari nota sosial saikologi, Fay Short)

_____________________________________________________

Penting ke impression orang lain kepada kita?
Ada yang mengatakan, ia semacam menjaga 'air muka' kita. Maka, sudah tentulah ia penting.
Ada juga yang mengatakan, kenapa perlu kisah dengan pandangan orang?

Pada saya, ia penting selagi mana tidak melanggar syariat Islam kerana impression yang baik (atau buruk) akan dilabel kepada kumpulan manusia mana kita. Contoh; janji melayu adalah janji yang tidak menepati masa. Maka, saya sebagai etnik melayu secara automatiknya mungkin dilabel sedemikian oleh sebahagian manusia dari etnik lain. Ditambah lagi, melayu adalah islam (Perlembangan melayu), maka orang islam juga tidak menepati masa. (oh, menjadi fitnah kepada agama bukan?)

Jom ubah dan tampilkan eksperesi yang baik kepada orang yang di sekeliling kita ;)).Dalam masa yang sama, bukan jadi hipokrit untuk memenuhi keinginan manusia lain.

Eksperesi manusia adalah selektif (tertentu) dan kadang-kadang disalahertikan. Maka, elakkan menghukum orang berdasarkan eksperesi pertama kerana ia bukan yang terbaik.

Yang paling penting, eksperesi kita kepada Pencipta kita :D
Allahua'lam

Daripada Anas r.a. beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Allah Ta'ala berfirman: Wahai anak Adam! Selagi mana engkau meminta, berdoa dan mengharapkan Aku, Aku akan ampunkan apa-apa dosa yang ada pada dirimu dan Aku tidak peduli. Wahai anak Adam! Seandainya dosa-dosamu banyak sampai mencecah awan langit kemudian engkau memohon ampun kepadaKu, nescaya Aku akan ampunkan bagimu. Wahai anak Adam! Sesungguhnya engkau, andainya engkau datang mengadapKu dengan dosa-dosa sepenuh isi bumi, kemudian engkau datang menghadapKu tanpa engkau mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku akan mengurniakan untukmu keampunan sepenuh isi bumi. (hadis 42, dari hadith 40)